Triggerpoints - APS-Pijnbestrijding

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Triggerpoints

Therapiën                         


Wat zijn Triggerpoints?

Triggerpoints zijn pijnlijke verhardingen in de spieren, doordat die niet meer ontspannen. Een triggerpoint veroorzaakt vaak: bewegingsbeperkingen, stijfheid, krachtverlies en pijnklachten. Een spier is opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels. In een normale ruststand is een spiervezel noch uitgerekt, noch samengetrokken. Zit er een triggerpoint in een spier, dan blijkt dat de spiervezels in de rusttoestand op bepaalde punten meer samengetrokken zijn dan in het omringende gebied. Op deze punten is de spierspanning dus hoger en blijven de spiervezels zelfs in rust samengetrokken. Hierdoor ontstaat een lokale verdikking met een slechte doorbloeding als gevolg, waardoor afvalstoffen zich ophopen. Een triggerpoint is een soort spierknoop: een bundeltje spiervezels dat zich niet ontspant, maar steeds strak gespannen blijft.

Een triggerpoint ontstaat soms door een acute verkeerde beweging, ongeluk of chronische  overbelasting door een langdurige verkeerde werkhouding. Meestal ontstaan klachten door een samenhang van verschillende factoren. Bijvoorbeeld een combinatie van overbelasting van de betreffende spier door werk of trauma etc. met ongunstige omstandigheden zoals: stress, vermoeidheid, slechte voeding, spieren die niet ontspannen, etc. Soms weet de patiënt de oorzaak van het ontstaan van de klacht b.v. val van een trap, maar vaak zijn de klachten geleidelijk ontstaan en toegenomen en is de oorzaak onbekend.

Behandeling

Door (pijnloze) behandeling met APS op de triggerpoints verdwijnen deze verhardingen in de spieren, waardoor de pijn na een paar behandelingen al sterk afneemt of verdwijnt.
 
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu